Sköldkörteln

Sköldkörteln är en fjärilsformad körtel som ligger strax under Adamsäpplet.

Sköldkörteln är en fjärilsformad körtel som ligger strax under Adamsäpplet. Sköldkörteln är en viktig del i kroppens ämnesomsättning, som producerar ett hormon som kallas tyroxin (T4). Detta omvandlas av ett enzym till den aktiva formen – tri-jodtyronin (T3), som används av kroppens celler.

Mängden sköldkörtelhormoner som produceras varje dag kontrolleras av två andra körtlar – hypotalamus och hypofysen. De mäter mängden cirkulerande sköldkörtelhormoner och kommunicerar med sköldkörteln när den ska producera mer hormoner med hjälp av sköldkörtelstimuleringshormonet (TSH). Om det finns en obalans i detta övervakningssystem, eller om sköldkörteln är skadad eller om det inte finns tillräckligt med råmaterial för att skapa sköldkörtelhormoner, eller om T4 inte konverteras ordentligt till T3, kan dysfunktion i sköldkörteln uppstå.

Underproduktion av sköldkörtelhormoner kallas hypotyreos. Det resulterar i en långsammare ämnesomsättning. Detta leder till symtom som:

Överproduktion av sköldkörtelhormoner kallas hypertyreos, som innebär en onormalt hög ämnesomsättning och kan leda till:

Sköldkörtelobalanser kan orsakas av problem med hypofysen eller hypotalamus, skada på sköldkörteln, näringsbrister eller genom att immunsystemet attackerar eller av misstag stimulerar sköldkörteln.

Thyroid Plus testet ger en fullständig analys av sköldkörtelfunktionen. Det inkluderar:

TSH

Detta hormon kommer från hypofysen för att stimulera sköldkörteln att göra mer hormon. TSH stiger när sköldkörteln är aktiverad.

Total T4

T4 sänks när sköldkörteln är aktiverad och ökar vid hypertyreos.

Fritt T4

Den obundna formen av T4, detta värde sjunker när sköldkörteln är aktiverad och kommer att vara hög om sköldkörteln är överaktiv.

Fritt T3

T3 är det aktiva sköldkörtelhormonet som används av kroppens celler. Låga nivåer av T3 kan indikera ett problem med omvandling av sköldkörtelhormon.

Omvänd T3

Detta är en “icke-aktiv” form av T3 som om den produceras i höga mängder kan hindra normal T3 från att fungera korrekt.

Tyreoglobulin (TG) -

och Tyreoideaperoxidas (TPO) är antikroppar. Dessa antikroppar finns när immunsystemet attackerar och skadar sköldkörteln. Höga nivåer indikerar en autoimmun orsak till dysfunktion i sköldkörteln.

Testet rekommenderas för dig som: